Հարբուխից հետո ամենատարածված առողջական խնդիրը ատամնակարիեսն ու ատամներում խռոչների առաջանալն են: Սովորաբար սրանք առաջանում են երեխաների և երիտասարդների մոտ, սակայն կարող են անհանգստացնել յուրաքանչյուրին: Ատամնախոռոչի առաջացումե երիտասարդ տարիքում ատամե հեռացնելու համար ամենատարածված պատճառն է:

Բոլորի բերանում կան բակտերիան, և դրանք սնունդը, հատկապես շաքաարը և starch վերածում են թթուների: Բակտերիաները, թթուն, սննդի կտորները և թուքը բերանի խոռոչում մեկտեղվում և առաջացնում են ատամնափառ կոչվող կպչուն զանգվածը: Աատամնափառը կպչում է ատամներին: Այն ավելի հաճախ առաջանում է հետևի սեղանատամների վրա, անմիջապես լնդի վրա և պլոմբավորված հատվածների եզրերին:

 

Restoration3

Ատամների վրայից չհեռացվելու դեպքում ատամնափառը վերածվում է ատամնաքարերի: Երկուսն էլ գրգռում են լնդերը` հանգեցնելով գինգվիտի և պերիօդոնտիտի

Ատամնափառը ատամների մակերևույթին սկսում է կազմավորվել սնունդի ընդունումից 20 րոպե անց , և չհեռացվելու դեպքում առաջացնում է խոռոչներ:

Ատամնափառի միջի թթուները վնասում են էմալը, որով պտված է ատամը, և դրանցում առաջացնում են անցքեր` խոռոչներ: Վերջիններս սովորաբար ցավ չեն պատճառում, մինչև չեն աճում շատ մեծ չափսերի և ազդում նյարդերի վրա կամ պատճառ հանդիսանում ատամի փշրվելու համար: Անուշադրության մատնված ատամնախոռոչը կարող է հանգեցնել այդ ատամի հեռացմանը: Չբուժված խոռոչչը նաև ազդում է ատամի միջի փափուկ մասի վրա, և կրկին բերում ատամի կորստյան:

Ածխաջրերը (շաքարը և կպչուն սնունդը) մեծացնում են ատամնախոռոչների առաջացման սպառնալիքը: Կպչուն կերակուրը ավելի վնասակար է, քան ոչ կպչում կերակուրը, քանի որ այն մնում է ատամի վրա: Հաճախակի փոքր քանակությամբ սնունդ ընդունելը ավելացնում է ատամի մակերեսի հետ թթուների շփման ժամանակը:

Կարիեսը կարող է զարգանալ առանց ախտանիշնները: Այնուամենայնիվ, հնարավոր նշաննրից են հետևյալները.

Ատամնացավ կամ ցավի զգացթողություններ, մասնավորապես քաղցր, տաք կամ սառը սնունդից կամ ըմպելիքներից հետո

Ատամների վրա տեսանելի փոսիկներ և անցքեր

  • Խառաչների մեծ մասը բացահայտվցում է ատամների պրոֆիլակտիկ ստուգման ժամանակ:

Ատամի ուսումնասիրությունից հետո կարող է պարզվել, որ ատամի մակերևույթը փափուկ է:

10385498_756964887679008_2013486834510364718_n

Ատամնային ռենտգենները կարող է ցույց տալ առկա խոռոչները մինչև դրանց` տփեսանելի դառնալը:

Ատամնային կարիեսի բուժումը կարող է օգնել կանխարգելել ատամի վնասվելը և հետ պահել խոռոչների առաջացումից

Ատամնային կարիեսի բուժումը

Ատամնային կարիեսի բուժումը կարող է առնչվել:

  • Պլոմբավորմանը
  • Պսակներին
  • Արմատների ուղիներին

Ատամնաբույժները ատամը պլոմբավորում են հեռացնելով ատամի վնասված հատվածը դրելի միջոցով և դա փոխարինելով արծաթե միացություններից, ոսկուց, ճենապակուց կամ բաղադրյալ ռեզինից պատրաստված շերտով: Սրանցից ամենամոտը բնական ատամի արտաքին տեսքին աահովում են վերջին երկուսը, և դրանք ավելի նախընտրելի է դիմացի ատամների համար:

12310560_994859857222842_8957964486142042706_n

Շատ ատամնաբույժներ արծաթե կամ ասկե պատողղ նյութերը համարում ավելի դիմացկուն և նախընտրում հետևի ատամների համար: Չնայած վերջեռրս մոդայիկ է համարվում հետևի ատամների համար գտագործել նաև ամուր բաղադրյալ ռեզին:

Պսակները կամ “շապիկները” օգտագործվում են ծավալուն ատամնախոռոչի պարագայում և երբ ատամի կառուցվածքը ամբողջական չէ, և ոչ ամուր ատամի վտանգ կա: Տարածված պլոմբավորումը և թույլ ատամները մեծացնում են ատամի կոտրման վտանգը: Ուստի խոռոչով և թույլ հատվածը հեռացվում է և տեղը բուժվում: Աատ մնացած հատվածում պսակ է տեղադրվում: Դրանք հաճախ պատրաստվում են ճենապակուց, ոսկուց կամ մետաղին միացած ճենապակուց:

Երբ ատամը փչանում է վնասվածքից կամ խոռոչ ունի, հատուկ ուշադրություն է պետք դարձնել արմատի ուղիների վրա: Ատամի կենտրոնական հատվածը` նյարդը և արյունատար հյուսվածքները` փափուկ միջուկը ներառյալ, հեռացվում է ատամի փչացած մասի հետ միասին: Արմատները պլոմբավորվում են ամրացնող նյութով: Այնուհետև ատամը պլոմբավորվում է, և սովորաբար շապիկի կարիք է լինում:

Բուժման շնորհիվ հաճախ հաջողվում է փրկել ատամը կորստից: Եվ որքան վաղ նկատվի խնդիրը ու բուժում տրբի, այնքան այն ավելի հաջող և քիչ ցավոտ կանցնի, ի տարբերություն արդեն տարածված խոռոչի դեպքերի:

Ձեզ անհրաժեշտ կլինի անզգայացնող դեղանյութ (լիդոկային) և հատուկ ցավազրկողներ կնշանակվեն ատամի բուժումի ընթացքում և դրանից հետո ցավերը վերացնելու համար:

Նիտրիումի օքսիդը նավոկայինով կամ այլ դեղամիջոցներ ավելիր նախընտրելի են, եթե Դուք հատկապես զգայուն եք ատամնացավի նկատմամբ:

Ամենատարածված հնարավոր բարդացումներ.

  • Անհարմարություն և ցավ
  • Տրոհված ատամ
  • Ատամով կծել չկարողանալու հատկություն
  • Ատամի բացակայություն
  • Ատամի զգայունություն

Երբ դիմել բժշկական մասնագետի

12438948_1012521692123325_3210593783800726256_n

 

Զանգահարեք Ձեր ատամնաբույժին ատամնացավ ունենալու դեպքում:

Եթե վերջին վեց ամիսների ընթացքում դուք չեք այցելել ատամնաբույժի և չեք անցկացրել բերանի խոռոչի հերթական մաքրում, ապա ատամնաբույժի հետ հանդիպում կազմակերպելու ճիշտ ժամանակն է:

Կանխարգելում

Ատամնախոռոչները կանխարգելու համար անհրաժեշտ է ապահովել բերանի խոռոչի հիգիենա պատշաժ ձևով: Սա ենթադրում է ատամնաշարի պարբերական պրոֆեսիոնալ մաքորւմ (վեց ամիսը` մեկ անգամ), օրական առնվազն երկու անգամ ատամների մաքրում խոզանակով և գոնե մեկ անգամ` ատամնաթելով: Լավ միտք է նաև տարեկան գոնե մեկ անգամ ռենտգեն կատարել բերանի խոռոչի ռիսկային հատվածներոըմ հնարավոր խոռոչները բացահատելու համար:

Երկար ծամվող, կպչուն ուտելիքները  (ինչպիսին են չորամրգերը կամ կոնֆետները) նախընտրելի է ուտել հիմնական սնունդի ընթացքում, քան որպես առանձին սնունդ : Հնարավորության դեպքում լվացեք ձեր ատամները կամ ողողեք բերանը ամեն անգամ սնունդ ընդունելուց հետո: Նվազագույնի հազցրեք սնունդի հիմնական ընդունումների միջև թեթև սննդի սպառումը, քանի որ դրանք բերանի խոռոչում անընդհատ թթվային միջավայր են ստեղծում: Խուսափեք ծաքար պարունակող ընպելիքներ անընդհատ խմելուց և հալվող կոնֆետներ հաճախ ուտելուց:

Ատամնային պլոմբանյութերը կարող է կանխարգելել որոշ խոռոչների առաջացումը: Սրանք սեղանատամների ծամող մակերեսը պատող պլաստիկի նման նյութեր են: Այս պատումը կանխարգելում է այս խոցերի մակերեսների վրա  ատամնափառի առաջացումը: Այս նյութերը սովորաբար կիրառվում են երեխաների ատամները պատելու համար` իրենց սեղանատամների դուրս գալուց հետո: Պատուկը կարող է նաև օգտակար լինել մեծահասակների համար:

 

10993431_862627140446115_1191033887545630991_n

Ֆտորը հաճախ խորհուրդ է տրվում ատամնակարիեսից ատամը պաշտպանելու համար: Ուսումնասիրությունների արդյունքում պարզվել է, որ մարդիկ, ովքեր խմում են ֆտորի հավելումներով հագեցած ջուր կամ սնունդ, ավելի հազվադեպ են կարիես ունենում: Ֆտորի սպառումը ատամների ձևավորման փուլում բերում է էմալի կառուցվածքում դրա ներգրավմանը և օգնում է պայքարել թթուների ազդեցությունների դեմ:

Խորհուրտ է տրվում նաև ատամի մակերևույթը պատել ֆլորիդով : Սա կարող է ենթադրել ֆտորով հարուստ ատամի մածուկ կամ բերանի ողողման հեղուկ: Շատ ատամնաբույժներ հատուկ հատվածներում  ֆտորով են պատում Ձեր ատամները Ձեր պարբերական պրոֆիլակտիկ այցերի ժամանակ:

Lorem imperdiet vel

Lorem imperdiet vel